Середа, 26 Березня, 2025

Як правильно зберігати сири, щоб вони не псувалися якнайдовше: поради

Share



Як правильно зберігати сири, щоб вони не псувалися якнайдовше: поради

фото
Unsplash

Перше і найважливіше, що вам потрібно усвідомити – сир це жива «істота», котра дихає й пітніє

Сир – продукт підступний, його завжди хочеться купити більше, ніж ми здатні з’їсти за раз. А коли відкриваєш кілька видів одночасно, у холодильнику з’являється хаос – підсохлий блакитний сир лежить поруч із пармезаном, на якому несподівано проступила пліснява. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, що щоб уникнути таких ситуацій, варто знати основні правила зберігання.

Загальні правила зберігання сиру

Перше і найважливіше, що вам потрібно усвідомити – сир це жива «істота», котра дихає й пітніє. А тому про поліетиленові плівки та паковання варто забути для більшості сирів. Сир почне задихатися, в результаті чого з’явиться аміачний посмак і, можливо, навіть шкідливі бактерії.

Також не варто заморожувати сир, якщо ви цінуєте його аромат і смак. Після замерзання він ці свої властивості більшою мірою втратить. Однак, якщо ви використовуєте недорогий сир виключно для текстури в стравах, заморожування не буде критичним.

Ну і перш ніж вирішити, як і де зберігати сир, сплануйте, скільки сиру купувати та як швидко ви плануєте його використати. Купуйте улюблені смаколики щонайбільше на 3-5 днів.

Ну і найголовніше правило – найкраще зберігати сир усіх сортів у темному, прохолодному місці з циркуляцією повітря – ідеальним є відділення для овочів у холодильнику, оскільки воно не надто вологе чи холодне.

Як зберігати сир за видами

  1. Тверді сири: щоб такі види сирів утримували помірну кількість вологи, загортайте їх у пергаментний папір чи вощанку, а потім кладіть у відкриті поліетиленові пакети чи вільно загортайте в плівку, лишаючи простір для дихання.
  2. Блакитні сири: тримайте якомога далі від інших сирів. Через їх унікальний аромат, їх варто зберігати у скляних чи пластикових контейнерах, загорнувши в пергаментний папір. В цьому випадку надто велика циркуляція повітря нам не потрібна.
  3. М’які сири (брі, камамбер): коли йдеться про брі чи камамбер, чимало експертів радять таки харчову плівку, щоб сир не висихав. Однак ви можете спробувати зберігати його так, як і блакитний, щільно загорнувши в папір чи вощанку, а потім поклавши в герметичний контейнер.
  4. Дуже м’які сири (рикота, моцарела): рикоту, моцарелу та подібні сири, зберігайте у герметичних контейнерах у власній рідині. Спокуса злити ту рідину з оригінального паковання часто велика, але без рідини такі сири швидко висохнуть і стануть непридатними до споживання.

Як зберігати нарізаний сир

Якщо у вас лишилися нарізані шматочки сиру, перекладіть їх у герметичний контейнер, щоб мінімізувати розповсюдження запахів і можливе висихання. Також існує корисний лайфхак – помістіть всередину контейнера маленький шматочок цукру. Він вбере зайву вологу та не даватиме сиру пітніти. Ну і, звісно, цей сир варто використати максимально швидко.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть
Ctrl+Enter





Source link

Read more

Local News